NÁŠ DOMOV: Tochovice žijí sportem, kulturou i tříděním - Příbramský deník 11.5.2012

Tochovice – Náš domov. To je název seriálu, ve kterém Příbramský deník představuje obce z regionu. Minulý pátek jsme navštívili Dolní Hbity. Nyní přinášíme střípky z Tochovic. Obec leží mezi Milínem a Březnici a mnoho lidí ji spojuje s chovem a závody koní.

Obyvatelé mají během roku možnost zúčastnit se několika kulturních a sportovních akcí a také se vydat na kole po nové cyklostezce. Vedení Tochovic v čele se starostou Radkem Waltrem pořádá Masopustní zábavu, rozsvícení vánočního stromu, přespolní Tochovický kros „Podrejžím", velmi navštěvovaná jsou utkání tochovických fotbalistů. Zápasem roku je pak derby s nedalekou Březnicí, při kterém není nouze o zajímavé okamžiky.
Již v neděli čeká obyvatele Tochovic další ze série kulturních akcí. Při nácviku divadelního představení na nedělní Den matek jsme zastihli děti z místní mateřské školky. Děti mohou navštěvovat základní školu a také mateřskou školku.
„Na základní škole v Tochovicích máme 43 dětí. Snažíme se je vést ke vztahu k přírodě. Účastníme se soutěží ve třídění odpadu a vždy obsazujeme přední příčky mezi školami v regionu. Jsme zapojeni v soutěži Recyklohraní. Tam se umísťujeme mezi dvaceti nejlepšími školami v republice," řekl ředitel základní školy Jiří Sladovník.
V samotné obci stojí za návštěvu empírový zámek a přilehlý krásný anglický park. Dostihové závody, které se v obci pravidelně konaly, mají nyní bohužel nejasnou budoucnost. K Tochovicím patří ještě obce Hořejany, Podtochovice a tochovická část Staré Vody.

(…)

Vlastimil Ševr