Školákům poprvé zazvonilo, vyzkoušeli si i autobus - Příbramský deník 1.9.2009

Příbramsko – Základní školy v Příbrami se letos mohou pochlubit větším počtem prvňáčků než loni, stejně tak i v jiných obcích školáků přibylo.

V osm hodin ráno v úterý poprvé zazvonilo také školákům na Příbramsku. Mají nyní před sebou deset měsíců psaní testů, zkoušení před tabulí, ale také přestávek nebo školních výletů. Prvňáčkům v Příbrami na začátek této dlouhé cesty rozdali učitelé tradičně kufříky, například v Tochovicích dostaly děti kromě školních pomůcek i pexeso.
Do příbramských základních škol letos nastoupily bezmála čtyři stovky prvňáčků, což je zhruba o pětinu více než v loňském roce. Z toho nejvíc dětí přivítali v prvních ročnících učitelé Základní školy v ulici 28. října.
Relativně velkou změnou je fakt, že došlo k přičlenění Základní školy v ulici Bratří Čapků pod školu na Březových Horách. Kromě toho, že děti mají nového ředitele, se pro ně ale prakticky nic nemění. Nárůst žáků zaznamenali ale také kantoři z některých menších obcí. „Minulý školní rok u nás fungovaly jen dvě třídy, ale letos jsme díky velkému počtu prvňáčků mohli otevřít jednu třídu navíc přímo pro ně. Děti, které poprvé nastoupily do školy, tak nemusí být spojené s druháky a třeťáky. Celé prázdniny se ve škole budovalo, prvňáčci tak mají k dispozici úplně novou třídu včetně nových lavic, skříní, tabule a dalšího,“ uvedla Renata Duchoňová, učitelka obecní malotřídky v Tochovicích.
Řada školáků v Příbrami včera také poprvé vyzkoušela na vlastní kůži nově zavedený školní autobus. Ze dvou konců města proti sobě každé všední ráno vyjíždí vždy jeden autobus, který je pro děti zdarma. „V první řadě je školní autobus určen žákům základních škol, podle toho vypadá také jeho trasa. Kromě několika drobných úprav a doplňků jsme s jeho provozem spokojeni, už první školní den ho děti využily v celkem hojném počtu,“ konstatoval starosta Příbrami Josef Řihák.
S dětmi každé ráno jezdí také strážník městské policie, rodiče tak mohou být o trochu klidnější, že se jejich ratolest dostane do školy v pořádku. Při premiérové jízdě navíc tento policista sloužil i jako hlasatel zastávek, aby malé děti nakonec nedojely do špatné školy.

Zbyšek Seifert